Fotograaf met focus op beeldtaal

Als conceptontwikkelaar vertaalt Marcel Köppen uw wensen met vakmanschap en creativiteit in aansprekende en functionele beelden. Zijn wortels liggen in het vrije werk als documentaire fotograaf. Hij stelt zich echter ook al jaren ten dienste van de bedrijfsfotografie, met vaste klanten in heel Nederland.

De beeldtaal staat centraal

Centraal in het werk van Marcel staat de beeldtaal. Fotografie is niet het doel, maar het middel om een sfeer, statement, visie of boodschap te communiceren. Vanuit deze filosofie stelt Marcel zich al jaren ten dienste van de bedrijfsfotografie. Daarbij denkt hij ook buiten de kaders van de fotografie met de klant mee, en fungeert zo veel als conceptontwikkelaar. De context van een beeld is immers net zo belangrijk voor de betekenis ervan als datgene wat te zien is. Zo stond hij ook al aan de wieg van diverse publicaties, printtoepassingen, webapplicaties, boeken etc.

Gespecialiseerde allrounder

Het vinden van een passende oplossing voor de wensen van de klant is voor Marcel een plezierige uitdaging. Als specialist in het communiceren van uw boodschap is hij fotografisch gezien een echte allrounder geworden; met ruime kennis en ervaring in o.a bedrijfsreportages, productfotografie, portretfotografie, landschapsfotografie, roundshotfotografie, luchtfotografie en architectuurfotografie. Zijn vaste klantenkring is daarmee ook zo breed, en bestaat uit diverse architecten, musea, gemeenten, magazines, hotels etc.

Daarbij bedient Marcel zich graag van de nieuwste technieken en inzichten. Zo was hij bijvoorbeeld een van de eersten die het aandurfde om over te stappen naar digitale fotografie. Voor het beheer van klantarchieven en bestellingen ontwikkelde hij met partners later zelfs een eigen webapplicatie.

Documentaire fotografie leidt tot sprekende kunsttoepassingen

De wortels van Marcel liggen in het vrije werk als documentaire fotograaf. Nog steeds trekt hij er regelmatig op uit om zich “te laten overvallen door wat hij waarneemt”. Daarbij fotografeert hij nog graag met een Rolleiflex, een analoge camera die een geheel eigen manier van kijken en bedienen vereist. Vaak zien we op zijn foto’s het verleden doorklinken in de rafelranden van het dagelijks leven. Het ‘tweede leven’ van objecten speelt hierin een belangrijke rol.

Marcel’s vrije werk staat echter niet geheel los van zijn opdrachtwerk. Steeds vaker wordt hij door opdrachtgevers juist hierop geselecteerd en vindt er een crossover plaats. Daarbij gaat het vaak om langdurige bouw- of ontwikkelingsprojecten waarbij hij de vrije hand krijgt om een fotografisch verslag te maken. In veel gevallen leidt dit tot een (boek)publicatie, of kunsttoepassingen op locatie. Zo ontwikkelde hij een bijzondere fotocollage voor de nieuwbouw van Lyceum Oudehoven, fotografeerde hij de vier seizoenen in de Alblasserwaard voor het interieur van de Rabobank, en maakte een verslag van de renovatie van de Merwedelingelijn spoorverbinding.

Marcel haalt veel plezier uit deze projecten, en het is dan ook zijn ambitie om zijn werkzaamheden hierin verder uit te breiden.

Ik kan je helpen met:

Alle projecten van Marcel

Als conceptontwikkelaar vertaalt Marcel Köppen uw wensen met vakmanschap en creativiteit in aansprekende en functionele beelden. Centraal in zijn werk staat de beeldtaal. Fotografie is niet het doel, maar het middel om een sfeer, statement, visie of boodschap te communiceren. Vanuit deze filosofie stelt Marcel zich al jaren ten dienste van de bedrijfsfotografie. Zijn wortels liggen in het vrije werk als documentaire fotograaf.

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.