Boek Munnikenland in Beweging

Erfgoed in woord en beeld

De historische- en culturele achtergronden, natuurontwikkeling en besluitvorming van een van de oudste polders van Nederland gedocumenteerd.

Een veranderend Munnikenland in beeld

Het Munnikenland is een polder in het meest westelijk puntje van de Bommelerwaard, op de plaats waar de Waal en de afgedamde Maas samenkomen en verdergaan als de Merwede. Door zijn ligging en rijke historie is dit een unieke plek. Als vaste fotograaf van Slot Loevestein heeft Marcel in de loop der jaren een speciale band opgebouwd met het Munnikenland. Toen bleek dat het Munnikenland in het kader van het ‘Ruimte voor de Rivier’ -project ingrijpend veranderd zou worden ontstond spoedig het idee om het Munnikenland in zijn huidige vorm te documenteren. Vanaf dat moment begon Marcel het gebied steeds intensiever te bezoeken met oog voor alle relevante factoren en facetten, van waterstanden en boezems tot en met aalscholvers en rode geuzen.

 

Eerste project van de Stichting Rivierenland in Beweging

Uitgever van het boek is de Stichting Rivierenland in Beweging, die zich tot doel heeft gesteld het veranderende rivierenlandschap in diverse media vast te leggen. Rick werkte mee als beeldredacteur en maakte uit vele honderden beelden een selectie. Stefan verzorgde het gehele drukwerk-traject. De teksten werden geschreven door historicus Sunny Jansen. Zij deed aanvullend onderzoek en ging met deskundigen het veld in om te komen tot een toegankelijk verhaal over het gebied en zijn ontstaansgeschiedenis. Ook de besluitvorming rond het Ruimte voor de Rivier project komt hierbij uitvoerig aan bod.

Na bijna vijf jaar werk werd het boek in 2014 gepresenteerd. De eerste exemplaren werden op Slot Loevestein overhandigd aan wethouder Han Looijen van de gemeente Zaltbommel en senior projectmanager Ger de Vrieze.

“Het resultaat mag er zijn: in 200 pagina’s vertellen de toegankelijk geschreven teksten van Jansen en de fraaie foto’s van Köppen het verhaal over dit bijzondere stukje bommelerwaard.” – Brigit Groeneveld, Brabants Dagblad, zaterdag 11 januari 2014

“Het boek is een mooi voorbeeld van de wijze waarop bijna elke vierkante kilometer in Nederland gedocumenteerd en beschreven wordt. Onbekende en onbeschreven plekken worden zeldzaam. Bewoners van de Bommelerwaard kunnen tevreden zijn met dit boek.” – NBD Biblion

“Munnikenland in Beweging staat boordevol met de schitterende foto’s van mkf: van landschap en water, natuur en bedrijvigheid, van mensen, vogels en viervoeters, van panorama’s en portretten, van forten, en waterwerken. Sunny Jansen heeft een levendige en makkelijk toegankelijke manier van schrijven, maar ook zeer informatief. Munnikenland in Beweging is een prachtig kijkboek waarin je vanzelf in de teksten terecht komt.” – René Poorter, tussen de Voorn en Loevestein, nr. 153, 2014

 

Het Munnikenland straks?

Marcel’s werk in het Munnikenland stopt met dit boek niet. In opdracht van de combinatie Waterschap Rivierenland – Van Oord ACZ – GMB legt hij ook de volgende stap vast: de metamorfose van het gebied. Inmiddels is er begonnen met het uitgraven van de uiterwaarden en ook een geheel nieuwe dijk; de ‘wakkere dijk’ wordt zichtbaar.

Het boek is verkrijgbaar in alle boekhandels rond het gebied en via de website van de stichting. Inmiddels is het boek bijna uitverkocht.

Verkoopprijs: 39,95
Hardcover formaat 24×28 cm
200 pagina’s
Oplage: 1000 stuks, 450 direct verkocht via voorinschrijving
Tekst: Sunny Jansen
Fotografie: Marcel Köppen
Beeldredactie: Rick Roos en Marcel Köppen
Redactie: Frank van Hoorn
Druk: Bergman Media Group

Hieraan werkte mee:

Als conceptontwikkelaar vertaalt Marcel Köppen uw wensen met vakmanschap en creativiteit in aansprekende en functionele beelden. Centraal in zijn werk staat de beeldtaal. Fotografie is niet het doel, maar het middel om een sfeer, statement, visie of boodschap te communiceren. Vanuit deze filosofie stelt Marcel zich al jaren ten dienste van de bedrijfsfotografie. Zijn wortels liggen in het vrije werk als documentaire fotograaf.

Monto Media geeft uw onderscheidend vermogen een eigen gezicht. Met creatieve concepten die uw merkwaarde ondersteunen en het rendement van uw marketing en communicatie verhogen. Onze concepten zorgen voor een sterker merk en een hogere omzet. Stefan Bergman is al meer dan 25 jaar werkzaam op het gebied van marketing en communicatietrajecten. Als ondernemer bekleedde hij directiefuncties bij verschillende bedrijven op het gebied van crossmedia en webapplicaties. Daarnaast heeft Stefan door zijn ervaring als consultant en projectmanager een grote hoeveelheid kennis opgebouwd op het gebied van conceptontwikkeling, e-commerce, ERP systemen en marketingautomatisering.

Gespecialiseerd als cameraman werkte Rick Roos mee aan verschillende speelfilms, documentaires, commercials en videoclips. Tegenwoordig produceert en regisseert hij echter volledig zijn eigen filmproducties, waarbij hij ook nog steeds de camera graag ter hand neemt. Als visueel verteller vertaalt hij uw idee, boodschap of merkwaarde in een overtuigend en helder beeldconcept. Een scherpe analytische blik, visueel denken en gedreven vakmanschap zijn hierbij zijn kwaliteiten.

Een publicatie van:

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.