Fotocollage Lyceum Oudehoven

Fotokunstwerk in centrale hal

Marcel ontwikkelde voor de nieuwbouw van Lyceum Oudehoven een unieke fotocollage waarin hij het bouwproces fotografisch in beeld bracht.

Bouwproces Lyceum Oudehoven in beeld

Het Lyceum Oudehoven is een middelbare school in Gorinchem, onderdeel van de christelijke scholengroep De Hoven. Afgelopen jaar werd de school ingrijpend verbouwd, met de toevoeging van een nieuw auditorium, bètalaboratorium en een nieuwe vleugel.

Marcel werd hierbij vanaf het begin betrokken door directeur Ton den Breejen en kreeg de opdracht het gehele bouwproces vast te leggen. Doel was om de leerlingen, medewerkers, docenten en buitenstaanders te laten zien hoe samenwerking, vakmanschap en ambacht samenkomen tot een mooi resultaat. Om dit te versterken en de verbinding met de school en zijn leerlingen te laten zien ontstond bij Marcel het idee om het beeldmateriaal samen te voegen tot één fotokunstwerk, met een duurzame uitstraling. In overleg met architect Anton Bronsvoort (Bronsvoort Blaak Architecten) werd als locatie gekozen voor een muur in de nieuwe centrale ruimte van de school, door Ton den Breejen toepasselijk ‘het hart van de school’ genoemd.

Fotocollage als symbool

Door het samenvoegen van individuele beelden in een collage gaan de beelden met elkaar een samenwerking aan, en krijgen zo een nieuwe betekenis. Dit bleek voor dit project de ideale vorm. Bouwvakkers, projectleiders, de architect, de openingshandeling, bouwmaterialen, leerlingen, vorm, textuur, ritme, verschillende bouwprocessen en ambachten komen allemaal samen op het collage.

Toen tijdens het proces het idee voor de collage ontstond ging Marcel hier ook op fotograferen om te zorgen dat alles uiteindelijk mooi zou samenvallen en compleet zou zijn. De beelden lijken op het eerste gezicht toevallig samengevoegd, maar daar is in de praktijk een zorgvuldig proces aan voorafgegaan. Zodoende is er telkens ook weer wat nieuws te ontdekken in het werk en heeft het een meerwaarde die verder gaat dan enkel de verslaglegging van het bouwproces.

Oog voor esthetiek, architectuur en akoestiek!

Naast dat de beelden met de locatie een esthetisch geheel vormen heeft het kunstwerk ook een onzichtbare kwaliteit. De fotocollage van het Lyceum Oudehoven is in nauw overleg met de architect geprint op speciaal doek. Hierdoor is er aan de achterkant ruimte ontstaan voor geluid-isolerend materiaal, wat de akoestiek van de ruimte ten goede komt zonder dat het opvalt.

Als conceptontwikkelaar vertaalt Marcel Köppen uw wensen met vakmanschap en creativiteit in aansprekende en functionele beelden. Centraal in zijn werk staat de beeldtaal. Fotografie is niet het doel, maar het middel om een sfeer, statement, visie of boodschap te communiceren. Vanuit deze filosofie stelt Marcel zich al jaren ten dienste van de bedrijfsfotografie. Zijn wortels liggen in het vrije werk als documentaire fotograaf.

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.