Hospice Gorinchem Film

Korte Documentaire over Laatste Levensfase

In samenwerking met Hospice Gorinchem produceerde Rick een korte documentaire film over deze bijzondere stichting.

Een oprecht en eerlijk inkijkje in het Hospice

Een hospice is een huis waar terminale patienten in goede verzorging hun laatste dagen verblijven. Deze opdrachtdocumentaire geeft een oprecht en eerlijk inkijkje in het Hospice aan de hand van verschillende betrokkenen. Zo komen patienten aan het woord die vertellen over hun visie op leven en dood, zien we hoe zij met veel liefde verzorgt worden door de ruim 80 vrijwilligers, krijgen we een inkijkje bij een patient thuis en zien we een uitgeleide van een overledene.

“Dat deze filmer goed begrepen had wat directie, bestuur en vrijwilligers over het voetlicht wilden brengen, bleek uit de vele lovende reacties die hij kreeg.”

 

Veel mensen hebben een negatief beeld bij deze locatie vanwege de associatie met de dood. Zo wordt er nog weleens gedacht dat het een kille en trieste locatie is die beter vermeden kan worden.
In de praktijk klopt dit beeld echter niet. Zo’n 80 vrijwilligers werken in Hospice Gorinchem dag en nacht om de patienten, die hier gasten worden genoemd, met veel liefde en toewijding te begeleiden in hun laatste levensfase. Daarnaast verzorgen zij ook ondersteuning bij mensen thuis.

Sfeer en beleving via filmmedium

Het is voor de stichting moeilijk om het beeld van de organisatie helder uit te dragen. Rondleidingen zijn om praktische redenen moeilijk te organiseren en informatievoorziening gaat daarom voornamelijk door lezingen in verzorgingshuizen, ziekenhuizen etc. De sfeer van de organisatie is echter moeilijk in woorden uit te drukken. Daarnaast is het voor patienten die overwegen om zich op te laten nemen in de meeste gevallen niet mogelijk om het Hospice vooraf te bezoeken.
Deze film maakt het daarom mogelijk om mensen tóch te laten proeven van de sfeer en beleving van het Hospice, gezien door de ogen van verschillende betrokkenen waaronder patienten, vrijwilligers en familieleden.

Twee versies

De film ging in premiere in bijzijn van zo’n 100 belangstellenden in theater de Vijf Zinnen, op een steenworp van het Hospice. Dit was voor de betrokken families zeer bijzonder omdat een aantal van de personages uit de film op dit moment al waren overleden.

Inmiddels is de film al op verschillende bijeenkomsten en informatie-avonden te zien geweest. Daarnaast is er ook een korte versie gemaakt (1,5min). Om de films te zien kan er contact opgenomen worden met het Hospice Gorinchem.

Een project van:

Gespecialiseerd als cameraman werkte Rick Roos mee aan verschillende speelfilms, documentaires, commercials en videoclips. Tegenwoordig produceert en regisseert hij echter volledig zijn eigen filmproducties, waarbij hij ook nog steeds de camera graag ter hand neemt. Als visueel verteller vertaalt hij uw idee, boodschap of merkwaarde in een overtuigend en helder beeldconcept. Een scherpe analytische blik, visueel denken en gedreven vakmanschap zijn hierbij zijn kwaliteiten.

Geproduceerd in opdracht van:

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.