35mm fictiefilm gooit hoge ogen

Afstudeerfilm van Rick reist de wereld over en vormt onderdeel van onze nationale filmcollectie.

Prille liefde in kermisattractie

Tijdens zijn afstuderen schoot Rick verschillende films, waarvan Anna de meest in het oog springende is. In dit korte verhaal zien we een persoonlijk maar herkenbaar moment, als een hopeloos verliefde jongen (Sander van Amsterdam) met zijn liefde (Bo Maerten) in een wilde kermisattractie beland. Het verhaal werd bedacht door Ruben Pest, die met deze film ook afstudeerde aan AKV st. Joost in Breda, terwijl Rick afstudeerde aan de HKU in Utrecht.

Tijdens de productie werd Rick begeleid door de bekende cinematographer Bert Pot (Zusje, Van God Los, Phileine zegt Sorry, etc. etc.) bij wie hij eerder stage liep. Met zijn hulp produceerde Rick ook het gehele beeldtraject van de film, inclusief camera-apparatuur, filmmateriaal en een topkwaliteit beeldafwerking. Het beeld speelt dan ook een zeer grote rol in de korte film waarin nauwelijks gesproken wordt.

Visueel spektakel op het grote scherm

Anna is de enige studentenproductie in 2008 die werd gefilmd én vertoond op 35mm celluloid film. Dit in combinatie met het brede cinemascope kader en het unieke licht van de kermis maakt de film op groot doek een waar visueel spektakel. Hoogtepunt is het moment waarop de twee personages elkaar aankijken terwijl ze op hoge snelheid heen en weer worden geslingerd in de kermisattractie. Door dit op 8 beelden per seconde te filmen veranderen alle lichtpuntjes in strepen als metafoor voor de vele gedachten die onze hoofdpersoon parten spelen.

Van 's Hertogenbosch tot Milaan

De film werd als voorfilm geprogrammeerd in verschillende bioscopen en was voor twee manden te zien in stedelijk museum ‘s Hertogenbosch. Daarnaast werd de film vertoond op verschillende (inter-)nationale filmfestivals, waaronder het Nederlands Film Festival, Go Short Filmfestival, Leids Filmfestival, Noordelijk Filmfestival en Milano Filmfestival. Bijzonder was vooral het feit dat het Filmmuseum (tegenwoordig EYE) twee kopieën van de film heeft aangekocht, waarmee deze nu onderdeel uitmaakt van onze nationale filmcollectie.

Meer weten over:

Een productie van:

Gespecialiseerd als cameraman werkte Rick Roos mee aan verschillende speelfilms, documentaires, commercials en videoclips. Tegenwoordig produceert en regisseert hij echter volledig zijn eigen filmproducties, waarbij hij ook nog steeds de camera graag ter hand neemt. Als visueel verteller vertaalt hij uw idee, boodschap of merkwaarde in een overtuigend en helder beeldconcept. Een scherpe analytische blik, visueel denken en gedreven vakmanschap zijn hierbij zijn kwaliteiten.

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.