kunstfilm expositie Parijs

Requiem of my Innocence

Voor een grote overzichtstentoonstelling in Parijs ontwikkelde Rick in samenwerking met Marcel een unieke filmische impressie van een bijzondere kunstinstallatie.

Collectie de Stadshof expositie Parijs

De Stichting Collectie de Stadshof verzamelt en promoot Outsider Art; kunst gemaakt buiten het reguliere kunstcircuit. Naast een vaste tentoonstelling in het Dr. Guislain Museum in Gent organiseerden zij (17 sept. 2014 – 5 jan. 2015) voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling in Parijs. Midden in de hippe wijk Montmartre werden in het Halle Saint Pierre museum 300 werken tentoongesteld van ruim veertig kunstenaars.

Omdat het praktisch onmogelijk was om Langner’s kunstinstallatie naar Parijs te verplaatsen werd er gezocht naar een alternatieve vorm om dit werk in Parijs te presenteren.

Kunstenaar Hans Langner, alias Birdman

Kunstenaar Hans Langner alias Birdman (Duitsland, 1964) bouwde in drie weken tijd de kunstinstallatie ‘Requiem of my Innocence’ (1999). Het markeerde zowel een verandering van eeuw alsook een verandering in het werk van Langner zelf, die vanaf dat moment een nieuwe weg zou inslaan. Het maakt onderdeel uit van de Collectie de Stadshof en is permanent te bezichtigen in Museum dr. Guislain te Gent (België).

Filmische impressie

De installatie heeft een bijzonder effect op de museumbezoeker, die doorgaans gewend is werk te bekijken wat hangt of staat in klinisch witte museumzalen. Langner’s installatie moet men echter zelf betreden om te zien. Zo stapt de bezoeker vanuit een museumomgeving plots in een kabinet van top tot teen gevuld met allerhande getekende, geboetseerde en samengevoegde voorwerpen.

Om deze beleving ook in Parijs over te brengen ontwikkelde Rick een speciale kunstfilm. Door zorgvuldig gekozen beelden, een opbouwende montage en sfeervolle soundtrack wordt de kijker meegenomen in de wereld van Langner’s installatie. In plaats van te filmen op locatie fotografeerde Marcel de installatie en werden de foto’s in de nabewerking in beweging gezet. Zo ontstaat er een bijzonder spanningsveld tussen dood en leven: de installatie is statisch, maar de figuren lijken tot leven te komen.  Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de soundtrack, die speciaal voor deze film werd gecomponeerd door KlaasVaak.

Gespecialiseerd als cameraman werkte Rick Roos mee aan verschillende speelfilms, documentaires, commercials en videoclips. Tegenwoordig produceert en regisseert hij echter volledig zijn eigen filmproducties, waarbij hij ook nog steeds de camera graag ter hand neemt. Als visueel verteller vertaalt hij uw idee, boodschap of merkwaarde in een overtuigend en helder beeldconcept. Een scherpe analytische blik, visueel denken en gedreven vakmanschap zijn hierbij zijn kwaliteiten.

Als conceptontwikkelaar vertaalt Marcel Köppen uw wensen met vakmanschap en creativiteit in aansprekende en functionele beelden. Centraal in zijn werk staat de beeldtaal. Fotografie is niet het doel, maar het middel om een sfeer, statement, visie of boodschap te communiceren. Vanuit deze filosofie stelt Marcel zich al jaren ten dienste van de bedrijfsfotografie. Zijn wortels liggen in het vrije werk als documentaire fotograaf.

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.