Kunstfilm Objects – Vera Galis

Interactie tussen kunst en waterlinie fort in bijzondere film

De korte kunstfilm Objects is een audiovisuele ontdekkingsreis door de gelijknamige expositie van kunstenares Vera Galis in Fort Vuren.

Vera Galis expositie in Fort Vuren

Kunstenares Vera Galis creëert driedimensionale objecten, vernuftig opgebouwd uit diverse componenten van (edel)metalen. Het formaat en de vorm van deze kunstwerken wisselt sterk, maar allen delen het gebruik van mathematische vormen in een ruimtelijk ontwerp. Dit, in combinatie met het reflecteren van het licht op de metalen componenten, maakt dat de ruimte waarin de werken worden geplaatst een grote invloed heeft op de manier waarop zij zich manifesteren. Fort Vuren, een vesting uit de waterlinie opgetrokken uit bakstenen muren van ruim twee meter dik, vormde dan ook een bijzonder decor voor Vera’s laatste expositie. Het fort, gebouwd uit primaire utiliteit, en Vera’s werken, vormgegeven door esthetiek, blijken elkaar juist bijzonder te versterken.

Filmopnames met steadicam

Het ruimtelijke en vaak symmetrische werk van Vera leent zich heel erg goed om te combineren met het medium film. Door met de camera te bewegen rond haar statische werken ontstaat er een verassend dynamische wisselwerking van lijnen en vlakken in ritmische patronen. Het werk lijkt zich te openbaren op een manier die je in onze dagelijkse werkelijkheid niet aantreft. Dit gegeven zou dan ook het uitgangspunt vormen van deze film, waarin de camera op hoge snelheid door het fort zweeft. Om dit mogelijk te maken werden de opnames gemaakt met een steadicam, een speciaal harnas met gestabiliseerde arm voor de camera. Zo was het mogelijk om zonder trillingen en schokken rond de kunstwerken te bewegen. De muziek voor de film werd speciaal hiervoor gecomponeerd, geïnspireerd op de geluiden van het fort.

Presentaties op verschillende verassende locaties

De film werd tijdens verschillende presentaties getoond op locatie, in combinatie met een presentatie door Vera en Rick. Zo werden er drie presentaties gegeven bij kunstmanifestatie Dordtyart, waar ook objecten van Vera tentoongesteld werden. Daarnaast was er een speciale presentatie in de Beeldkazerne, alsook een speciale vertoning in een bijzondere kelder onder een woonhuis. Deze presentaties dienden tegelijkertijd als opmaat naar het oeuvreboek van Vera wat in 2016 moet gaan verschijnen.

Meer weten over onze specialisatie:

Geproduceerd door:

Gespecialiseerd als cameraman werkte Rick Roos mee aan verschillende speelfilms, documentaires, commercials en videoclips. Tegenwoordig produceert en regisseert hij echter volledig zijn eigen filmproducties, waarbij hij ook nog steeds de camera graag ter hand neemt. Als visueel verteller vertaalt hij uw idee, boodschap of merkwaarde in een overtuigend en helder beeldconcept. Een scherpe analytische blik, visueel denken en gedreven vakmanschap zijn hierbij zijn kwaliteiten.

Een project in samenwerking met:

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.