Een andere kijk op onze dagelijkse werkelijkheid

De betekenis van het begrip documentaire is erg breed, maar in ieder geval staat de documentaire altijd in een bepaalde verhouding tot onze dagelijkse werkelijkheid.

Artistieke vrijheid of stijlmiddel

De betekenis van het begrip documentaire film is erg breed. In ieder geval staat de documentaire film altijd in een bepaalde verhouding tot onze dagelijkse werkelijkheid. Dat betekent echter niet dat er in een documentaire geen fictieve elementen kunnen zitten! Bovendien is een documentaire nooit een afspiegeling van de waarheid; wel kan de film een poging doen om de waarheid te achterhalen. De documentaire kan de kijker een nieuwe of andere blik bieden op zijn dagelijkse werkelijkheid. Of de kijker informeren over iets uit de werkelijkheid waarmee hij nog helemaal niet bekend was.

In de meeste gevallen wordt een documentaire niet in opdracht gemaakt, omdat de makers niet ‘gekleurd’ willen worden door de eventuele wensen van een opdrachtgever. In sommige gevallen kan een opdrachtgever echter wel een ‘vrije opdracht’ verlenen, waarbij de artistieke vrijheid van de makers wordt gegarandeerd. Aan de andere kant kan er bij een filmopdracht ook voor een documentaire-vorm als stijlmiddel gekozen worden, door bijvoorbeeld met ‘echte’ mensen (geen acteurs) op locatie te filmen.

Binnen de Beeldkazerne heeft Rick Roos veel ervaring met het maken van documentaire films. Zo schoot hij als cameraman meerdere korte documentaires en werkte als assistent mee aan verschillende documentaires van gerenommeerde makers, waaronder de film Immer Fernweh, die in 2012 een Gouden Kalf won op het Nederlands Filmfestival. In 2015 maakte hij als regisseur zijn televisiedebuut met de korte documentaire Requiem.

Wilt u meer weten over documentaires? Rick vertelt er graag over!

 

 

Alle projecten

Hoe kunnen wij helpen?

  • Ik geef toestemming aan Beeldkazerne om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.